Buğdayda sarı pas: En erken görülen pas türüdür. Yaprakların üst yüzeyinde makine dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşturur. Erken dönemde alt yapraklardaki belirtileri her yıl görülebilir. İklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağın hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla, birinci ilaçlama çevrede ilk hastalık belirtileri görüldüğünde yapılır. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa birinci ilaçlamadan 21 gün sonra ikinci ilaçlama yapılabilir.
Buğdayda kahverengi pas: Genellikle yapraklarda portakal sarısı veya koyu kahverenginde görülür. Yazlık sporların içinde bulunduğu püstüller yaprak yüzeyinde düzensiz ve irili ufaklı olarak görülür. Bazen bu pasın belirtisi olarak, bir esas püstül etrafında çepeçevre bir veya iki daire halinde daha küçük püstüller oluşur. Bu pas genellikle bitkilerde sarı pas’tan sonra görülür. 1.ilaçlama çevrede ilk hastalık belirtileri görüldüğünde, ikinci ilaçlama birinci ilaçlamadan 21 gün sonra yapılabilir.
Buğdayda külleme: Külleme hastalığının belirtileri uygun koşullarda her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa birinci ilaçlamadan 21 gün sonra ikinci ilaçlama yapılabilir.
Buğdayda septorya yaprak lekesi: Genel olarak ilaçlama için en iyi zaman bayrak yaprağının tamamen açıldığı kın döneminin sonu veya başak çıkışı öncesidir. Erken dönemde bitkinin üst kısımlarına doğru tırmanan bir enfeksiyon için bayrak yaprağının çıkması beklenmemelidir. Aynı şekilde, tarla bulaşıksa ve başaklanma döneminde yağışlı havalar devam ediyorsa ekonomik zarar söz konusu olabileceğinden ilaçlamaya gerek duyulabilir. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve epidemik bir durum olasılığı varsa birinci ilaçlamadan 21 gün sonra ikinci ilaçlama yapılabilir.
Mısırda mısır yaprak yanıklığı: Hastalık belirtileri ilk görüldüğünde ilaçlamaya başlanır ve koşullar hastalığın gelişimi için uygun seyrederse 14 gün sonra ikinci ilaçlama yapılır.
Çeltik yanıklığı: Çevrede ilk hastalık belirtilerinin görülmesiyle birinci ilaçlama yapılmalıdır. Koşullar hastalığın gelişimi için uygun seyrederse 14 gün sonra ikinci ilaçlama yapılabilir.